Velikonoční nadílka je tady! Sleva až 50 % na vybrané produkty

Blog Vytvoř si vlastní flatlay na Instagram

Vytvoř si vlastní flatlay na Instagram

10.04.2020 22:25


 

Tak a máme tady letos nejen Velikonoce ale také celostátní karanténu. A protože letos budou Velikonoce podle nařízení vlády bez pomlázky, vytvořme si aspoň hezké fotografie na instagram a nebo si jimi ozdob byt.  Máme přece jen ten nějaký čas navíc tak se na to mrkneme :)

 

 

Tak začneme asi tím co je FLATLAY .. Je to specifická fotografie stylizovaného ZÁTIŠÍ focena shora, často používaná na sociálních sítích, hlavně instagram. Jde o lifestylové snímky, které mají zaujmout diváka. Ale nenech se mýlit, nejde jen o bloggery a běžné uživatele sociálních sítí, využívají je i firmy ke své propagaci, jak můžeš vidět například u nás. :)

 

Takže jak na flatlay? V prvé řadě si vyber téma, které tě bude bavit! Ať už půjde o jídlo, dobrou knihu, kávu nebo Velikonoční výzdobu. Jde o to vymyslet to GRÓ o jaký předmět vlastně půjde. 

 

 

 

 

Dále podložka, tak ideálně rovná plocha, ale můžete na ni hodit vlněný svetr po babičce, mamčina pletená deka, mikina od bráchy a nebo ručník z Ikei.. cokoliv co se bude barevně a nebo i tématicky hodit. Určitě se neztratí i jakákoliv bílá plocha nebo dřevěný stůl. 

 

 

 

A teď to GRÓ, věci o které půjde.. no.. to je těžké řict.. jde o to jaké téma si vybereš a podle toho vybíráš další zajímavé rekvizity. Inspiraci se meze nekladou.. zkoušej a kombinuj a neboj se použít i vlastního těla, vůbec není špatné přisunout do záběru i vlastní ruku nebo nohu.. dáš tomu takový lidštější charakter. Chceš si vyfotit oblíbenou knihu na kterou teď máš čas a doporučit ji svým kamarádům? Tak zkus třeba položit na zem huňatou dečku, u něj rozlož knihu a třeba hrnek kávy, není špatné zapojit hezkou květinu, tvoji ruku položenou na knize, polštář, diář nebo dioptrické brýle a je hotovo.   

 

 

 

 

 

Je dobré začít od největších předmětů na obraze a postupně přidávat menší a menší a vyplnit tím prostor. Důležité je, neztratit se v motivech. Udrž myšlenku a do centra vlož hlavní předmět (kniha, počítač,.. a dokresluj drobnými předměty).

 

 

 

 

Není na škodu držet se i v podobných barevných tónech a užívat barvy, které se mezi sebou nebijí. Pokud si nejsi jistý, nechej doplňkové rekvizity třeba ve 3 odstínech. A mimochodem bílá a černá se hodí k jakékoliv podložce. 

 

Velmi důležité je světlo!! Nejpěkněji bude pravděpodobně vypadat, když si zátiší vytvoříš u okna a bez ostrých světelných přechodů a to buď na stinné straně domu a nebo se dá před okno zavěsit bílá tenká látka. Další variantou je i stín, někde venku pod stromem. Můžeš si pomoci i odraznou deskou tj. bílá plocha, kterou přistavíš z boku a odrazíš s ní světlo do záběru. Pokud potřebuješ prosvětlit jen menší část, pomůže i zrcátko, které ti prokreslí jen menší část snímku. Nebo si můžeš přisvítit lampičkou a vytvořit efekt přítmý.

 

 

 

 

A TEĎ VYFOŤ!!

 

.. a sakra.. ono to není ono.. tak tohle doprava, tohle víc doleva.. na střed.. doladit KOMPOZICI může být také pěkný oříšek… nalakovat nehty na nohách.. to všechno tě může při focení čekat.. a nebo taky ne.. prostě vyfotíš fotku s kávou u okna a bude.. jeden cvak a hotovo.. a třeba vytvoříš krásný obraz jako od Caravaggia. 

 

Při focení flatlaye je ideální být shora a přístroj mít ve středu kompozice. Pokud se nedostaneš dostatečně vysoko použij židličku nebo dvoják (žebřík). 

 

 

 

 

 

 

 

A teď už jen fotografii upravit a hodit na instagram, facebook a nebo klidně vytiskni plakát na zeď. Dnešní mobilní telefony nabízejí spoustu bezplatných ale i placených aplikací, které ti pomohou doladit tvůj snímek k absolutní dokonalosti. Jejich úprava může mnohdy trvat i déle než samotné focení. Fotografii můžete upravit buď plošně a nebo lokálně přidat jas, sytost, kontrast, barevnost a nebo použití různých filtrů.  

 

Každá dovednost chce pilovat a proto čím více fotek uděláte, tím lepší bude do budoucna výsledek. 

 

A jak to může vypadat v komerčním světě? Stačí jen vyměnit oblíbenou knihu za album a další produkty a je to fotografie na světě. Třeba i tak se u nás tvoří obsah na web :)

 

 

 

Chceme podpořit tvou kreativitu a také ti pomoct zahnat špatnou náladu z karantény a proto zkus vyfotit svůj FLATLAY, sdílej svoji fotku na Instagram s #flatlayslaabem a vyhraj poukázku na tisk fotek v hodnotě 250Kč ❤️

Vyhrává fotka s největším počtem likes ❤️

Soutěžit můžeš do 19.4.2020 :)

 

Budeme Ti držet pěsti!!