📢 Sleva 50 % na retro fotky a fotostripy s kódem MINUS50

Tipy na vánoční focení

07.11.2022 09:46


 

Inspiruj se a pořiď kouzelné vánoční snímky


Vánoční focení už u většiny fotografů běží v plném proudu. Důvod je jasný. Vše je potřeba zvládnout s předstihem, aby bylo možné výsledné snímky využít ještě před Vánoci. Pokud již s rodinou nebo svým partnerem/kou čekáte na svůj termín u fotografa, nebo plánujete podniknout focení na vlastní pěst, mrkněte na pár tipů, které jsme pro vás připravili.


1. Vyberte místo

Základem celého focení je místo. Promyslete, kde se budete cítit příjemně, a které prostředí vás nejvíce vystihuje. Zatímco někomu bude vyhovovat připravený fotoateliér, někdo jiný upřednostní focení u sebe doma, během venkovní procházky či kdekoliv jinde. Právě v uvolněné atmosféře mohou být zachycené skutečné emoce a nestrojené momenty.

 

 

2. Určete náladu fotek

Zvažte, jakým dojmem, mají výsledné snímky působit. Mají být zábavné, nebo spíše elegantní? Právě to pomůže s vyladěním představy o atmosféře a výsledného stylu. Díky tomu navíc dokážete odhadnout, které dekorace a rekvizity bude lepší využít. Nebojte se zakomponovat oblíbené prvky a testujte, co na fotce funguje nejlépe.
 

 

3. Promyslete barvy

Dopředu je vhodné promyslet také barevné ladění. Ujasněte si svou představu, projděte si inspiraci a sepište nápady. Zamyslete se nad barvami dekorací, ale také připraveného oblečení. Nebojte se odvázat, ale vyhněte se překombinování. Mezi nejčastější barvy patří samozřejmě červená, zelená a zlatá. Pokud však máte raději přírodní tóny, nebojte se držet klidně jen hnědé a bílé.

 

 

4. Zvažte světlo

Zde záleží pouze na vkusu a vaší představě. V tmavším prostředí lépe vyniknou světýlka a svíčky. A právě ty k období Vánoc neodmyslitelně patří. Výjimkou však nejsou ani vánoční fotografie ve světlém prostředí, které mají také své kouzlo.

 

 

5. Naplánujte termín

Naplánujte si focení s předstihem, ještě před tím, než vypukne vánoční shon. Nejen že budete uvolněnější, výsledné snímky budete mít dříve k dispozici. Díky tomu je můžete využít k tvorbě originálních fotodárků pro své blízké. Takto můžete překvapit například rodiče a prarodiče nebo další členy rodiny, které milé dárky dojmou. Vytvoř z fotek leporelo, fotokalendář, fotoobraz nebo jiný vzpomínkový předmět. Nezapomeň se mrknout také do sekce s vánoční inspirací.

Pochlub se na sociálních sítích, jak vaše vánoční focení dopadlo a jaké fotoprodukty jste si z nich nechali vyrobit na památku.